Aplikace a produkty typu „Kup teď, zaplať později“

Aplikace a produkty typu „Kup teď, zaplať později“ (Buy now, pay later) rychle vstoupily na scénu spotřebitelských úvěrů v ČR a pomalu se začínají stávat běžnou praxí při financování nákupu.

České maloobchodní a spotřebitelské výdajové návyky se v důsledku boomu odložené platby typu „Kup teď, zaplať později“ pravděpodobně navždy změnily, protože zákazníci již nemusí využívat bezúčelový spotřebitelský úvěr, nákup na splátky nebo šetřit na drahý nákup.

Vzhledem k tomu, že téměř každý nadnárodní maloobchodní prodejce nabízí tuto možnost platby prostřednictvím aplikace, nabízí se otázka: jak moc se může tento model půjček dále rozvíjet a jak změnil trendy spotřebitelských výdajů?

Model „Kup teď, zaplať později“: Proč je tak atraktivní?

Na rozdíl od kreditní karty nemusí spotřebitel zaplatit celou dlužnou částku najednou – namísto toho je suma rozdělena do stravitelných splátek – a to čtyř – ke kterým dochází v průběhu několika měsíců.

Aplikace odložených plateb (jako je třeba Klarna) po svých uživatelích nevyžadují kontrolu úvěruschopnosti a nehlásí informace o zmeškaných platbách úvěrovým úřadům jako je tomu v případě bankovní osobní půjčky. Navíc také neúčtují poplatky za zpoždění, jako to často dělají kreditní karty a půjčky. Pokud někdo zmešká platbu, nemůže prostřednictvím aplikace financovat další nákup, dokud jej celý nesplatí.

Vzhledem k těmto pozitivním vlastnostem a poptávce spotřebitelů lze stále častěji najít internetové prodejce, kteří tuto možnost platit ve čtyřech splátkách poskytují.

Síť platforem umožňující odložené platby se stále rozšiřuje

Od roku 2023 patří mezi desítkami aplikací odložených plateb k těm nejoblíbenějším zejména Afterpay, Klarna, Affirm a PayPal Pay.

Když se podíváme zpět, před necelými 10 lety bylo k dispozici jen několik málo možností aplikací; nyní jsou mezi nesčetnými aplikacemi produkty, které fungují velmi podobně jako odložená platba, ale ve skutečnosti se jedná o osobní půjčky s vysokými úrokovými sazbami, které mohou negativně ovlivnit kredit uživatele.

S tím, jak se toto odvětví stále rozšiřuje, je jasné, že chuť – a následné riziko pro spotřebitele – bude růst spolu s ním. Nyní je na uživateli, aby přesně pochopil, co si půjčuje, aby si mezi podobnými aplikacemi nepůjčil (pravděpodobně predátorskou) osobní půjčku.

Proč trendy spotřebitelských výdajů už nikdy nebudou vypadat stejně

Obecný příklon k těmto produktům a službám svědčí o potenciálně dlouhodobé změně chování spotřebitelů. Spotřebitelé již nemusí čekat týdny nebo měsíce než si na daný produkt či službu našetří – stačí vybrat odloženou platbu jako způsob placení, zboží do několika pracovních dní obdržet a zaplatit za něj později.

Služba „Kup teď, zaplať později“ umožňuje spotřebitelům obejít před nákupem „období šetření“. Kromě toho většina aplikací nevyžaduje zdlouhavý proces podání žádosti, jako je tomu u kreditních karet a osobních půjček.

Snadnost a pohodlí uskutečnění velkého nákupu ve čtyřech splátkách bez nutnosti chodit do banky je přesně to, co zákazníci z generace Z a mileniálové hledají. Není divu, že v používání této služby vedou.

Mnoho mladších spotřebitelů hledá alternativní možnosti půjček, které poskytují větší transparentnost a flexibilitu než tradiční banky. Chtějí mít možnost získat úvěr rychle a snadno, aniž by se museli orientovat ve složitých procesech žádosti nebo se potýkat s vysokými poplatky a úrokovými sazbami.

Vzhledem k tomu, že obliba produktů odložených plateb stále roste, mohou být pro spotřebitele cenným nástrojem, je však nutné je používat správně. Spotřebitelé musí být při kontrole podmínek pečlivější než kdy jindy. Od zavádějících informací až po astronomické úrokové sazby mohou tyto produkty nakonec napáchat mnohem více škody než užitku, pokud nejsou splaceny v plné výši a včas.

Autor:ZOXO