Příroda mnohdy dává skvělé příklady využitelné i pro nás lidi. Jednou z nich je také schraňování podzimních zásob na mrazivé dny, tak se nechte inspirovat a vyrazte do přírody na sběr plodin. Nejenže si krásně vyčistíte hlavu a vlastních výrobků si budete víc vážit, ale navíc můžete i dost ušetřit.

A co všechno se dá v tomto barevném období sbírat a sušit? A kam chodit?

Každý rok se vyhodí tolik jídla, že by to nakrmilo všechny hladové Země, proto se stále více iniciativ (např. Zachraň jídlo) začíná problematikou plýtvání zabývat. I vy se můžete vydat na pole či do sadu paběrkovat a ukořistit tak pro sebe i svou rodinu ovoce nebo zeleninu, která by jinak zbytečně shnila, neboť o ně z důvodu jejich nevzhlednosti nikdo nestojí.

Pozor na vlastníky

Přestože vám na sesbírání zbytků nepřipadá vůbec nic špatného, majitel pole či sadu může mít na věc jiný názor. Proto se raději před vstupem na pole ujistěte, že vlastník nebude mít s vaší přítomností problém. U ovoce je to jednodušší. Podívejte se na mapy sadů či stromů podél cest, kde dozrávají kila hrušek, jablek i švestek. I v tomto případě byste si vždy před cestou měli zjistit kontakty na vlastníka či se zeptat na místní obecní úřad, zda se sběrem souhlasí.

Buďte originální

Jablka, hrušky a ořechy zná každý. Podzim však nabízí i příležitosti ke sběru zajímavějších plodin, jako je například šípek, hloh nebo trnka, z bylin potom mateřídouška či sedmikráska nebo oddenek kozlíku lékařského.

A jak sesbírané plodiny využít? Fantazii se meze nekladou, na internetu je k dispozici mnoho receptů na speciální čaje, sirupy, marmelády, ale také sladkosti. Vyzkoušet můžete třeba marmeládu z hlohu, trnkový čaj nebo hruškový sirup.